Krumplis Latke

A latke (krumpli palacsinta) a legjobb Hanukakor, de persze bármikor máskor is csodálatos. Finom a tetején tejföllel és almaszósszal is egyaránt.

HOZZÁVALÓK:

  • 3 csésze felaprított krumpli

  • 1/4 csésze reszelt hagyma

  • 2 db nagy tojás

  • 6 db sós keksz

  • 1 teáskanál só

  • 1/4 teáskanál őrölt fekete bors

  • 1/2 csésze olaj

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Keverjük össze a krumplit, a tojást, a kekszet, a sót és a borsot egy nagy tálban.

  2. Öntsünk kb. másfél centi olajat egy serpenyőbe és közepes lángon kezdjük el melegíteni.

  3. Fogjunk egy kanalat és mártsuk bele a keverékbe. A kimért adagot először nyomjuk oda az edény falához, hogy a felesleges folyadék ki tudjon folyni belőle. Ezután helyezzük bele a forró olajba a keveréket, majd a kanalunk hátuljával lapítsuk ki azt, hogy mindenütt egyforma vastagságú legyen.

  4. A latkékat a forró olajban addig sütjük, ameddig barnák és ropogósak nem lesznek. Ez kb. 3-5 perc sütést jelent oldalanként. A kész latkékat egy papírtörlővel bélelt tányérra tegyük, hogy a felesleges olaj le tudjon csepegni róla.

  5. Ízlés szerint lehet fogyasztani tejföllel vagy almaszósszal. Jó étvágyat!

HANUKAI FÁNK

HOZZÁVALÓK:

KB. 21 FÁNKHOZ

A fánkhoz:

  • 500 g búzaliszt (BL55)

  • 220 ml 2,8%-os tej

  • 40 g élesztő (friss)

  • 50 g porcukor

  • 60 g vaj

  • 5 db tojássárgája

  • 1 csipet

A sütéshez:

  • szükség szerint étolaj

A díszítéshez:

  • ízlés szerint sárgabarack dzsem

  • ízlés szerint porcukor

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.

  2. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.

  3. A lisztet egy edénybe tesszük. A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, a puha vajat és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kitéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz.

  4. Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára. Ez minimum 30 perc.

  5. Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ki, majd hajtsuk félbe, és nyújtsuk bő másfél ujjnyi vastagságúra (minimum 1,5 cm - 2 cm), és egy 6-8 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk.

  6. Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk. A lyukkal lefelé fordítjuk az asztalon, és letakarjuk egy konyharuhával. Ezután a fánkokat 25 percig kelesszük!

  7. Kis adagokban kisütjük őket a nem túl forró olajban. Ha az étolaj túl forró, akkor a fánk nagyon sötét lesz, és nem tud a szalag sem kialakulni szépen. Az első oldalukat kb. 1 percig sütjük, majd megfordítva további 1-2 percig. Fontos, hogy először a fánk lyukas oldala legyen alul, és fedővel lefedve süssük, mert ettől lesz szép szalagos.

  8. Az elkészült fánkokat a szalvétával fedett tálcára szedjük. Porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.