Krumplis Latke
A latke (krumpli palacsinta) a legjobb Hanukakor, de persze bármikor máskor is csodálatos. Finom a tetején tejföllel és almaszósszal is egyaránt.
HOZZÁVALÓK:
3 csésze felaprított krumpli
1/4 csésze reszelt hagyma
2 db nagy tojás
6 db sós keksz
1 teáskanál só
1/4 teáskanál őrölt fekete bors
1/2 csésze olaj
ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük össze a krumplit, a tojást, a kekszet, a sót és a borsot egy nagy tálban.
Öntsünk kb. másfél centi olajat egy serpenyőbe és közepes lángon kezdjük el melegíteni.
Fogjunk egy kanalat és mártsuk bele a keverékbe. A kimért adagot először nyomjuk oda az edény falához, hogy a felesleges folyadék ki tudjon folyni belőle. Ezután helyezzük bele a forró olajba a keveréket, majd a kanalunk hátuljával lapítsuk ki azt, hogy mindenütt egyforma vastagságú legyen.
A latkékat a forró olajban addig sütjük, ameddig barnák és ropogósak nem lesznek. Ez kb. 3-5 perc sütést jelent oldalanként. A kész latkékat egy papírtörlővel bélelt tányérra tegyük, hogy a felesleges olaj le tudjon csepegni róla.
Ízlés szerint lehet fogyasztani tejföllel vagy almaszósszal. Jó étvágyat!
HANUKAI FÁNK
HOZZÁVALÓK:
KB. 21 FÁNKHOZA fánkhoz:
500 g búzaliszt (BL55)
220 ml 2,8%-os tej
40 g élesztő (friss)
50 g porcukor
60 g vaj
5 db tojássárgája
1 csipet só
A sütéshez:
szükség szerint étolaj
A díszítéshez:
ízlés szerint sárgabarack dzsem
ízlés szerint porcukor
ELKÉSZÍTÉS:
Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.
A lisztet egy edénybe tesszük. A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, a puha vajat és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kitéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz.
Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára. Ez minimum 30 perc.
Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ki, majd hajtsuk félbe, és nyújtsuk bő másfél ujjnyi vastagságúra (minimum 1,5 cm - 2 cm), és egy 6-8 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk.
Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk. A lyukkal lefelé fordítjuk az asztalon, és letakarjuk egy konyharuhával. Ezután a fánkokat 25 percig kelesszük!
Kis adagokban kisütjük őket a nem túl forró olajban. Ha az étolaj túl forró, akkor a fánk nagyon sötét lesz, és nem tud a szalag sem kialakulni szépen. Az első oldalukat kb. 1 percig sütjük, majd megfordítva további 1-2 percig. Fontos, hogy először a fánk lyukas oldala legyen alul, és fedővel lefedve süssük, mert ettől lesz szép szalagos.
Az elkészült fánkokat a szalvétával fedett tálcára szedjük. Porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.